Az amerikai elnökválasztás margójára

Mit jelent Joe Biden győzelme a fenntartható fejlődés szempontjából?

Az elmúlt napokban a világ figyelme egyértelműen az amerikai kontinensre szegeződött. A napokon át tartó, átvirrasztott éjszakákkal teli várakozás után magyar idő szerint november 7-én délután fél hat előtt nemsokkal Joe Biden személyében köszönthette a világ az Amerikai Egyesült Államok újonnan megválasztott elnökét.

Megszámlálhatatlan elemzés és tanulmány készült a kampány során Joe Biden következő négy évre felvázolt terveiről, várható elnöki tevékenységének különböző aspektusairól, legyen szó külpolitikai, egészségügyi, belpolitikai, vagy éppen szociológiai vonatkozásokról. Jelen írás a fenntartható fejlődés szemszögéből vizsgálja az USA következő négy évének várható történéseit.

Környezetvédelem

A Trump-kormányzat 225 deregulációs intézkedéseinek számottevő többsége – mintegy 70 –a környezetvédelem terén okozott jelentős visszaesést. Ezen lépések a széntüzelésű erőművek által kibocsátott egészségkárosodó anyagok valamint az olaj-és gázkutak által a levegőbe kerülő metán légköri koncentrációjának emelkedéséhez vezettek, nem beszélve az új, enyhébb fokú üzemanyag-takarékossági előírásoknak megfelelő autók kipufogócsőeiből kibocsátott szén-dioxid mennyiségének növekedéséről. Becslések szerint az elkövetkező 15 évben kizárólag Trump deregulációinak következtében 1,8 milliárd tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gázok kerülhetnek a légkörbe.

Ennél is nagyobb figyelmet (jobban mondva aggodalmat) érdemel Trump elnök azon döntése, melynek értelmében az Amerikai Egyesült Államok felmondta a 2015-ös párizsi klímaegyezményt (melyhez Joe Biden ígérete szerint megválasztása esetén azon nyomban újra csatlakozik majd).

A 21. században, a jelenlegi status quo mellett egy politikai jelölt sem engedheti meg magának, hogy programjának kidolgozása során ne fordítson kiemelt hangsúlyt a környezetvédelem, tágabban pedig a fenntarthatóság kérdéskörének (ahogyan ennek többek között a 2019-es európai parlamenti választások során tanúi lehettünk).

Joe Biden győzelmével a következő négy évben egyértelműen nagyobb figyelem irányul majd a Trump által erodált környezetvédelmi intézkedések visszaépítésére és megerősítésére, ám ennek némi gátat szabhat Trump elnök politikai öröksége, különös tekintettel a bíróságok területén történt változásokat figyelembe véve.  

Biden programterve kilátásba helyezi annak biztosítását, hogy az Biden adminisztráció infrastrukturális beruházásai a tiszta levegőhöz, tiszta vízhez, megbízható és fenntartható közlekedéshez, valamint a munkahelyekhez és az oktatási lehetőségekhez való hozzáférés terén mutatkozó egyenlőtlenségek kezelésére törekedjenek.

Biden elképzelései szerint Amerikának fel kell gyorsítania saját kutatás-fejlesztését, különös tekintettel az elektromos járművek belföldi ellátási láncának fejlesztésére. Biden történelmi K + F és beszerzési kötelezettségvállalásai különös figyelmet fordítanak az akkumulátor-technológiára – elektromos járművekben és hálózatunkban – az olyan technológiák kiegészítéseként, mint a napenergia és a szél – a tartósság növelése, a hulladék csökkentése és a költségek csökkentése.

Társadalmi és gazdasági aspektusok

A frissen megválasztott Biden a munkavállalók hatalmi pozícióinak megerősítésére irányuló szakpolitikák kidolgozását tervezi, mely hozzájárulna a bérek emeléséhez és nagyobb juttatások biztosításához, megkönnyítve a munkavállalók számára a szakszervezet megszervezését és a munkaadóaikkal folytatott kollektív tárgyalások folytatását. Biden programterve biztosítja, hogy az így keletkezett álláshelyeket különféle, helyi, jól képzett munkavállalók töltsék be – ideértve a nőket és a színes bőrű embereket is – szövetségi finanszírozású projektektől követelve a projektmunka- és közösségi munkaerő-megállapodások elsőbbségét, és regisztrált gyakornoki programokban kiképzett munkavállalók alkalmazását. Biden beruházásokat tervez az előtanulmányi programokba, valamint olyan közösségi alapú szervezetekbe, amelyek elősegítik a nők és a színesbőrű emberek hozzáférését a magas színvonalú képzésekhez és munkalehetőségekhez. Biden javaslata biztosítja továbbá, hogy a nemzeti infrastruktúra és a tiszta energiával kapcsolatos beruházások milliónyi középosztálybeli munkahelyet teremtsenek.

A Biden éra egyértelmű változást jelent nem csak az USA, de a világ számára is. Annak elemzése pedig, hogy az új adminisztráció mennyiben segíti hozzá a világot az ENSZ 2030-ra kitűzött Fenntartható Fejlődési Célokat tartalmazó keretrendszerének implementálásához, a jövő kérdése. Egy biztos: az első lépés megtörtént.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s