Úton az SDG-k felé – a Millenniumi Fejlődési Célok

2000: Millenniumi Fejlődési Célok

Az elmúlt évtizedekben a nemzetközi közösség számos globális célkitűzést hozott létre olyan jelentős kérdések tekintetében, mint a gyarmatosítás megszüntetése, a gazdasági fejlődés és növekedés felgyorsítása a fejlődő és legkevésbé fejlett országokban, az oktatás kiterjesztése, a himlő felszámolása, vagy éppen a gyermekek és nők helyzetének javítása.
Folytatva ezt az utat, 2000-ben, az országok kidolgozták és elkötelezték magukat a millenniumi fejlődési célok (MDG-k) 2015-ig történő megvalósítása iránt. A főleg a fejlődő világ érdekeire összpontosító nyolc célból álló MDG-k kifejezetten arra irányultak, hogy erőfeszítéseket tegyenek  a világ legszegényebb rétegének megsegítésére.
A millenniumi fejlődési célok bejelentését követően egyértelmű volt, hogy a fenntartható fejlődés új megközelítése globális szinten sokkal tágabb és hatékonyabb lehet, ha meghatározásába több gazdasági, társadalmi, környezeti és irányítási tényezőt von be. Ez a megújult meghatározás döntő jelentőségű volt, mivel nemcsak az erőforrásokra és a nemzedékek közötti felelősségre összpontosított, hanem a társadalom négy alapvető és összekapcsolt területére is.
Valószínűleg a 2008-as globális pénzügyi válság után nyilvánvalóbbá vált a globális pénzügyi rendszer és gazdaság stabil szabályozásának szükségessége. Az egyenlőtlenség témakörét kritikus globális kérdésként több nemzetközi konferencián is felvetették, például a Rio + 20 csúcstalálkozón. Ezek a katalizátorok hozzájárultak a fenntartható fejlődés fogalmának újra definiálásához, és ahhoz, hogy a fenntartható gazdasági növekedést és a társadalmi beilleszkedést összevonják a „jó kormányzás” elvével,amely a kormányoknak és más fontos állami és magánszereplőknek szól, és olyan politikákat vezet be, amelyek végrehajtásukba beépítik a fenntartható fejlődést. Ezenkívül a biológiai sokféleségről és más ökológiai területekről szóló jelentések tudományos előrelépései hozzájárultak a környezeti pillér beépítéséhez a fenntartható fejlődés megújult koncepciójába.

Az MDG-k és az SDG-k közötti kapcsolat

A fejlődési célok kitűzése vitathatóan nyomást gyakorolhat a kormányzat különböző szintjeire a globális célok elérése érdekében.
A nyolc millenniumi fejlődési célkitűzés 2015-ös határidejével kapcsolatban számos kritika merült fel felépítésük „egyszerű gondolkodású” problémáira és az általános „erőteljes célkitűzésekre vagy mutatókra való összpontosítás hiányára” hivatkozva. Más szavakkal, az MDGk-et azzal vádolták, hogy túlzottan elnagyoltak és homályosak.
Ennek ellenére az MDG-k bizonyos források szerint jelentős sikereket mutattak az 1990 óta a mélyszegénységben élők számának felére csökkentésével, 1990 óta az öt évnél fiatalabb csecsemők halálozási arányának felére csökkentésével és az alapfokú oktatás beiratkozási szintjének a fejlődő országokban 91% -ra történő emelésével. Azt is állíthatjuk, hogy a millenniumi fejlődési célok sikeresek voltak a közegészségügy területén. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a gyermekek halálozási aránya 1990 és 2013 között 49% -kal, az anyák halálozási aránya majdnem 50%-kal csökkent. A HIV / AID-k és a malária arányát szintén 40% -kal, illetve 30% -kal csökkentették. Valószínű, hogy ezek a sikerek létfontosságúak voltak az emberi életminőség javításához, különösen a szegényebb országokban.

Miért volt szükség a 2030-as fenntartható fejlődési célokra?

Miközben a millenniumi fejlődési célok sürgős emberi válságokkal foglalkoztak, világossá vált, hogy a globális fejlődési célok már nem korlátozódhatnak a szegénységgel kapcsolatos kérdésekre. Az éghajlatváltozás, a szegénység és az egyre növekvő egyenlőtlenség növekvő kihívásainak kezelése érdekében többek között a fenntartható fejlődés globálisabban átfogó megközelítésére volt szükség e kérdések kezeléséhez.
Ehhez 17 egyedi fenntartható fejlődési célt dolgoztak ki. Ezt az ambiciózus és széles körű tervet e céloknak a fenntartható fejlődés három fő pillére, azaz a társadalmi haladás, a gazdasági növekedés és a környezetvédelem révén való elérésére tervezték.
E pilléres megközelítés célja konkrétabb kérdések kezelése a fenntarthatósággal kapcsolatos széles körű konszenzus kialakításának tágabb összefüggésében. Ebben az értelemben a fenntartható fejlődési célok sokkal jobban kapcsolódnak egymáshoz, mint a millenniumi fejlődési célok, és ez vitathatatlanul elősegítette a szakpolitikák nagyobb integrációját az ágazatok között.
Az SDG-ket úgy tervezték, hogy mérhetőek legyenek, így ezzel az országokat elszámoltathatóbbá tehetik sikereikkel vagy hiányosságaikkal szemben. A 169 célkitűzés közül sok tartalmaz mérhető eredményeket, relevánsabb és konkrétabb mutatókkal, amelyek lehetővé teszik a nyomon követést.
Az SDG-k emellett sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek a környezeti kérdésekre, mint például az SDG 15, amely az erdőirtásra, a biológiai sokféleségre és az elsivatagosodásra összpontosít. A Párizsi Megállapodás 2015-ben történő aláírása sok szempontból az SDG-k azon törekvéseinek eredménye volt, hogy nagyobb figyelem irányuljon az éghajlatváltozásra és a környezetvédelemre.
A 17-es SDG továbbá kibővíti a végrehajtási partnerségek gondolatát, és nagyszabású együttműködést irányoz elő az állami és a magánszereplők között ezen ambiciózus célok elérése érdekében.
Az SDG-kel szemben az igazi kihívás az MDG-khez képest az, hogy sokkal többre lesz szükségük a szisztematikus és alapvető változásokhoz. Sok globális rendszer gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból fenntarthatatlan alapelveken és gyakorlatokon alapul. Ezeket a célokat összekapcsoltan és egymáshoz viszonyítva kell értelmezni, mivel az egyik területen kitűzött célok teljesítése hozzájárulhat egy másik cél eléréséhez egy másik területen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s